Trækvalitet


Træet gør den store forskel

Det er ikke kun design og udførsel, der afgør levetiden for et vindue eller en dør. Råmaterialerne spiller også en afgørende rolle. Hos Bøjsø er alt udvendigt træ udført i Sibirisk lærk, som ikke kan suge fugt og vand. Træet er skåret af 200-300 år gamle stammer. Vi anvender kun træ fra rodstokken og ca. 4-6 meter op og får på den måde næsten knastfrit træ, som er formstabilt og med en tung densitet.

Sibirisk lærk har en usædvanlig god holdbarhed og er derfor særdeles velegnet til vinduer og døre i vores barske, nordiske klima. Det har en holdbarhed, der svarer til godt egetræ, og samtidig kan vi garantere, at alt udvendigt træ er af 100 % tung kernekvalitet, hvilket ikke vil være muligt med normal træopbygning fra de fleste øvrige producenter på markedet. Alt indvendigt træ er stort set knastrent pommersk fyr, som sikrer en flot og jævn finish. Med denne opbygning, undgår man stort set de gule skjolder fra knaster i malingsfilmen.

Testet under ekstreme forhold
Bøjsø udfører løbende afprøvninger i Danmark og har også deltaget med egne produkter i Teknologisk Instituts omfattende analyser af træ i Malaysias regnskovsområde. Det sker for at sikre vores kunder det optimale produkt, og samtidig er det vigtigt for os ved selvsyn at opleve udviklingen i træet, når det udsættes og kombineres under ekstremt hårde påvirkninger fra vejrforhold og høje fugtighedsniveauer.

På vores egen prøvestand i Danmark udsættes elementerne for en hård påvirkning i 45 graders montering mod syd. Her testes forskellige trækvaliteter og malingstyper på lige fod med ensartet vejrpåvirkning. Vi har derfra et godt kendskab til holdbarheden på de produkter, vi sælger i dagligdagen. 

Fugtprocent afgør levetid
Såfremt træ i sin almindelighed altid holdes under 27 % fugt, er der ingen risiko for rådangreb. På billedet fra vores prøvestand ses eksempel på et testresultat af tungt kernetræ, som aldrig er set oversteget 20 %. Forskellen er meget tydelig, når der sammenlignes med splintved i samme testmiljø, som opfugtes i store dele af året til ca. 60 %, hvilket betyder, at der vil opstå rådangreb inden for ganske kort tid. Sibirisk lærketræ holder året igennem en fugtighed på maks. 20 %, uanset hvilket malingsprodukt der anvendes.

Garanti imod rådskader
De bedste trævinduer fra helt gamle dage holdt i mere end 100 år uden at rådne. Et produkt fra Bøjsø holder mindst lige så længe. For at sætte en ekstra streg under kvaliteten, udsteder vi nu også et garanticertifikat med 20 års garanti imod rådskader, når du vælger nye produkter med sibirisk lærketræ, blot du følger vores vedligeholdelsesvejledning.